Orthomoleculaire voeding is kort gezegd: ‘ de juiste voeding om je lichaam fit en gezond te houden’. Maar wat is de juiste voeding voor jouw lichaam want ik kan me voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Veel mensen ‘kwakkelen’ met hun gezondheid, soms ook met chronische aandoeningen bijvoorbeeld vermoeidheid komt heel veel voor. Dit heeft vaak te maken met het feit dat er ondanks de overvloed aan eten vaak wel een tekortkoming van essentiële voeding bestaat. Voor vele lichamelijke taken zijn specifieke moleculen nodig die we moeten halen uit onze voeding.
Bijvoorbeeld het goed functioneren van ons immuunsysteem, het opslaan van informatie en het verzorgen van communicatie tussen de verschillende onderdelen van ons systeem. Het probleem is dat wij ons er onvoldoende van bewust zijn in welke voedingsmiddelen de essentiële stoffen zitten. Maar hoe weet je nu welke voeding een gunstig effect heeft op je lichaam en welke juist niet?
Makkelijke orthomoleculaire voedingstips
Het makkelijkste is om iedere dag gebruik te maken van Dr Gregers Daily Dozen app. Deze app laat je zien wat je dagelijks nodig hebt aan voeding en is heel makkelijk in gebruik, je hoeft niet veel in te vullen en hij helpt je met boodschappen doen. Orthomoleculaire voeding is eigenlijk ook heel simpel te onthouden: eet vooral voldoende groente, fruit, vis, vlees, handje vol zaden en noten.
- Eet onbewerkte voeding dus kook zelf of haal lekker af maar dan wel verse maaltijden als je weinig zin of tijd heb om wat te maken.
- Gebruik zo min mogelijk suikers
- Drink maximaal 3 koffietjes per dag
- Eet lekker veel groenten en fruit, liefst 500 gram per persoon per dag, dit lijkt heeeel veel maar als je halverwege de ochtend 2 stuks fruit eet en een zelfgemaakt soepje drinkt in de middag, in de avond wat groenten bij je maaltijd dan gaat het al heel snel.
- Eet je fruit i.p.v. er een sapje van te maken, een fruitsapje is slechter voor je bloedsuiker.
- Een goede vetzuur balans is ook belangrijk dus eet veel onverzadigde vetten zoals avocado’s, ongebrande noten, zaden, vette vis en laat de koekjes, gebakjes, margarine even in de kast staan.
- Water drinken en kruidentheetjes vindt ons lichaam de hele dag door top maar beperk zoveel mogelijk eetmomenten. De tussendoortjes, die kunnen ook lekker en gezond zijn (worteltjes, snacktomaatjes, komkommetjes).
Wat is het verschil tussen een Orthomoleculair Therapeut en een diëtist
Een orthomoleculair therapeut gaat dieper in op voeding en zoekt naar de beste combinatie voedingsstoffen om met de beste handvatten optimale gezondheid te bereiken, dat is het doel. Je lichaam wordt als één deel van samenwerkende cellen gezien. Ik kijk naar hoe de stoffen bij je worden opgenomen, welke reacties er plaatsvinden en waar er tekorten zijn. Op die manier streef ik als orthomoleculair therapeut in een behandeling naar optimale gezondheid voor jou. Mijn voedingsadvies is persoonsgebonden en kan ik eventueel aanvullen met supplementen.
Wil je meer weten over voeding, let me know!
Debby Joannes Orthomoleculair Therapeut