IJsbadderen om bruin vet te maken!

Jullie hebben al wel in de gaten dat ik DOL enthousiast ben over ijsbadjes:), daarom hierbij nog wat meer info over onderzoeken naar ijsbadderen in de hoop dat jullie er net zo blij van worden als ik!

Maar wat is bruin vet en wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Bruin vet wordt als een orgaan beschouwd, het zit op zes verschillende plaatsen in het lichaam. Het heeft een andere structuur dan wit vet, bevat meer energiefabriekjes (mitochondriën) en verbruikt energie. Wit vet is er om energie op te slaan in het lichaam ‘in the old days’, toen voeding schaarser was, had het lichaam wit vet nodig als energiereserve. Bruin vet helpt de temperatuurregulatie, is de thermometer in je lichaam en wordt ook wel gezien als heel goed vet. Wit vet heb je ook nodig maar alleen helaas niet teveel:).

En hoe stimuleer je dan de aanmaak van bruin vet?

Er zijn drie manieren waarop bruin vet kan worden geactiveerd vanuit verschillende delen van ons lichaam: via het brein, rechtstreeks vanuit de huid en ook vanuit de spieren (door verhoging van bepaalde hormonen). Dit kan door het verschil in hitte en koude aangemaakt worden.
Een ijsbad of een koude douche nemen (ongeveer 4 graden Celsius) is de ideale manier want dit stimuleert de aanmaak van bruin vet via de huid en via het brein. Waarom? Omdat een ijsbad direct via de huid bruin vet aanmaak maakt. En koude therapie zorgt voor stress in het lichaam, waardoor het noradrenaline en stresshormonen aanmaakt (het brein). Hierdoor komt het lichaam in een korte stress-responsmodus, waarbij glucose uit de lever, spieren en andere organen wordt gehaald om te kunnen omgaan met de stress. Het geactiveerde bruine vet zet deze glucose om in energie.

Een ijsbad remt ook ontstekingen

Koude therapie heeft aangetoond dat het ontstekingen kan verminderen. Door koud water blootstelling neemt het aantal witte bloedcellen en macrofagen snel toe, wat leidt tot een verbetering van het immuunsysteem en een afname van ontstekingen. Bij aanpassing aan koude is de toename van witte bloedcellen niet zo hoog als bij het begin van de koude therapie, wat erop kan wijzen dat het lichaam zich heeft aangepast en de ontstekingsreactie beter kan reguleren.

Een koude douche van 30-90 seconden kan het aantal ziektedagen verminderen omdat het de werking van neurotransmitters verbetert en meer drive en energie geeft. Dit kan ervoor zorgen dat mensen zich minder ziek voelen en toch naar het werk kunnen gaan.

Kun je meten hoeveel bruin vet je hebt?

Bruin vet wordt niet goed gemeten, behalve via een CT- of MRI-scan. Een andere indicatie van de aanwezigheid van bruin vet is dat je beter tegen de kou kunt als je meer bruin vet hebt. Je kunt de efficiëntie in de cellen verbeteren door warmte te genereren, zelfs als je weinig bruin vet hebt.

Waar moet je op letten als je een koude douche of bad wil nemen?

Teveel is nooit goed. Ik ben dol op een ijsbad en koude douche maar doe het niet teveel dus let op:

-> Neem een ijskoud bad nooit alleen!  Je bloeddruk namelijk kan verlagen waardoor je duizelig of licht in je hoofd kan worden.
-> Neem dit ijsbadje 2-3x per week, rond de 4 graden mag dit zijn maar iedere temperatuur die koud aanvoelt heeft al effect.
-> En ga er niet langer dan 10 minuten in, om de stress voor je lichaam niet te groot te maken.
-> Neem het ijsbadje niet net nadat je van de sportschool terugkomt, het is niet aan te raden om direct na de training koude therapie te ondergaan, omdat de ontsteking in de spieren nodig is voor spiergroei en dat wil je niet verstoren als je spieren tenminste wilt laten groeien anders maakt het niet uit.

Heb je vragen, stel ze me!

Wil je meer weten, dan hoor ik het graag van je. Stuur me dan eventjes een mail naar: debby@zzazen.com

Liefs, Debby Joannes Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *