Botontkalking of ook wel osteoporose is een botaandoening waarbij het botweefsel zo zwak is, dat al bij een kleine belasting een heup- of polsfractuur of een inzakking van de wervels kan ontstaan. Eigenlijk is het geen botontkalking maar botarmoede. Er verdwijnt namelijk niet alleen kalk uit het bot maar de hele structuur verzwakt. Het krijgen van osteoporose is een langzaam proces en het beste medicijn tegen osteoporose is om te zorgen dat je het niet krijgt. Het sterk houden van de botten is geen kwestie van alleen maar calcium slikken en zeker niet van melk drinken. Wat kun je wel doen om sterke botten te houden?
Als we gezond zijn dan worden constant hele kleine deeltjes in het bot afgebroken en weer nieuwe botdeeltjes aangemaakt. Bot is levend weefsel dat zich steeds vernieuwt, namelijk 10% van onze botten worden jaarlijks vernieuwd. Bij jongeren tot 35 jaar neemt de botmassa toe. De botten worden zwaarder en steviger en er wordt meer bot aangemaakt dan er wordt afgebroken. Na je 45ste wordt het evenwicht tussen opbouw en afbraak echter verstoord: er wordt meer bot afgebroken dan er nieuw wordt aangemaakt.
Overgang en osteoporose
Bij vrouwen wordt het proces van botafbraak ook nog versterkt als zij in de overgang komen want de eierstokken maken minder oestrogeen aan. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen remt namelijk de botafbraak. Door de overgang wordt er minder oestrogeen geproduceerd en neemt de botafbraak dus nog sterker toe en kan er sneller osteoporose ontstaan. Lees hierover in mijn blog over de overgang/ menopauze.
Vrouwen hebben eerder last van osteoporose dan mannen. Zeker magere vrouwen of vrouwen die te vroeg in de overgang komen. Er zijn ook risicofactoren die een extra rol spelen voor het wel of niet krijgen van osteoporose.
- Als het in je familie voorkomt
- Hormonale veranderingen zoals een tekort aan geslachtshormonen bij mannen.
- Ongezond voedingspatroon zoals het gebruik van te veel zout of kant-en-klaar voeding.
- Gebruik van bepaalde medicijnen. Vooral bijvoorbeeld prednison maar ook laxeermiddelen, maagzuurbindende middelen, antidepressiva, anti-epileptica.
- Geen of weinig lichaamsbeweging.
- Bepaalde ziekten of aandoeningen, zoals een te snel werkende schildklier, astma, reuma, bepaalde darm- en huidziekten, diabetes, anorexia en levercirrose.
- Tengere lichaamsbouw.
- Hoge leeftijd of orgaantransplantatie.
- Een tekort aan de vitaminen D3 en K2 en mineralen zoals silicium, calcium of magnesium.
- Meer belastende factoren, zoals roken, veel koffie, veel alcohol, eetstoornissen.
- Verschijnselen osteoporose
Osteoporose is een aandoening waarbij de botten langzaam stevigheid verliezen. Verschijnselen zoals krimpen, rugpijn door wervelinzakkingen of botbreuken na een lichte val of stoot zijn kenmerken die duiden op osteoporose. Voor die tijd is het verminderen van botweefsel aan de gang zonder dat je het merkt.
Osteoporose laat zich dus pas zien (krimpen, botbreuken) wanneer de aandoening al verder gevorderd is. Wanneer je al osteoporose hebt kan je de huisarts of specialist vragen naar het beste medicijn. Om te voorkomen dat je botontkalking krijgt, kan het belangrijk zijn om met behulp van botmeting vast te stellen hoe je botgesteldheid ervoor staat, met name voor alle mensen die een verhoogd risico hebben.
Algemene preventieve tips:
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Om botweefsel sterk te houden is elke vorm van lichaamsbeweging met het eigen lichaamsgewicht zinvol. Denk aan wandelen, joggen, trap lopen, touwtje springen, tuinieren, huppelen of dansen.
- Een extra inname van vitamine D3 is een aanrader en ook zeker vitamine K2 omdat dit de calcium in je lichaam weer terugbrengt je botten in.
- Dagelijkse inname van collageenpeptiden verbetert je bot- gezondheid door: het stimuleren van botvernieuwing, het behoud van de minerale botdichtheid en het verbeteren van de stevigheid en de kracht van de botten. Lees hier meer info over ZZAZEN collageenpoeder.
- Drink zo min mogelijk koffie, cola of andere koolzuurdrankjes.
- Tijdens de overgang: neem een supplement met ipriflavonen. Ipriflavon (van isoflavonen, plantaardige oestrogenen). Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ipriflavon de botdichtheid te verbetert.
- Bescherm de bijnieren, denk aan Ribus Nigrum, onze alleskunner, de zwarte bessen druppeltjes, lees hier meer over in mijn Instagram post. Deze klieren blijven na de overgang een bepaalde vorm van oestrogeen produceren. Vermijd stress dus zo veel mogelijk om de bijnieren te ontzien.
- Wees terughoudend met het gebruik van conventionele medicijnen, zowel via handverkoop als op recept.
- Roken vermindert de bothoeveelheid, een teveel aan alcohol draagt bij aan afbraak van het botweefsel.
- Last but not least: Zorg voor een gezonde zuur/base balans.
Osteoporose all-in-one pakket
Samen gaan we gedurende 3 maanden aan de slag om je botarmoede- probleem aan te pakken op een manier die het beste bij jouw leefwijze past.
Prijs all-in-one pakket osteoporose
Pakket incl. begeleiding en advies 3 maanden lang! | 367,00 |
Met deze behandeling pakken we 3 maanden lang je klachten aan en wordt je de oplossing geboden die bij jou past.
Voor vrijblijvend advies of meer info over het all-in-one pakket neem gratis contact met me op.
Debby Joannes Orthomoleculair Therapeut