De magische kracht van een ijsbad of koude douche

Een ijsbad ondergaan kan een verkwikkende ervaring zijn die diverse voordelen met zich meebrengt. Wanneer je je lichaam in ijskoud water dompelt, gebeurt er iets bijzonders. De afbeelding hierboven is toen we ons ‘lekker’ gingen onderdompelen in Kopenhagen.

Het stimuleert je zintuigen

Ten eerste stimuleert het ijsbad je zintuigen. Je voelt de koude rillingen over je huid lopen en een golf van alertheid spoelt door je heen. Het is als een schok van energie die je helemaal wakker maakt.

verbetering bloedsuiker, metabolisme en focus

En.. de magische krachten van ijs geven je insulinebalans, focus en metabolisme ook een flinke boost.

Hoe verbetert koude therapie je insulinebalans?  De verkoelende omgeving kan je lichaam helpen gevoeliger te worden voor insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat je lichaam efficiënter glucose kan opnemen en gebruiken, wat kan leiden tot een betere balans in je bloedsuiker en energieniveaus.

Maar dat is dus nog niet niet alles! Koude therapie kan ook een positieve invloed hebben op je focus. De intense kou kan je geest scherpstellen en je alertheid verhogen. Het is als een ijsbad voor je brein, waardoor je gedachten helder worden en je concentratie verbetert. Dus als je merkt dat je geest wat wazig is of je moeite hebt om je te concentreren, kan een dosis koude therapie je helpen je mentale scherpte terug te vinden.

En laten we vooral het metabolisme niet vergeten! Koude therapie kan je stofwisseling een flinke boost geven. Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou, moet het harder werken om warmte te genereren en je lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit verhoogt je energieverbruik en kan je metabolisme stimuleren. Dus als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je calorieverbranding een boost te geven, dan is koude therapie misschien wel jouw geheime wapen.

Ontdek zelf de verfrissende voordelen!

Dus waar wacht je nog op? Spring in de wereld van koude therapie en ontdek de verfrissende voordelen voor je insulinebalans, focus en metabolisme. Het is de coole manier om jezelf een gezonde boost te geven en jezelf op te laden voor topprestaties.

Hoe lang in het ijsbad?

Omdat je stress respons wordt opgewekt, je flight-fight modus wordt aangezet is het advies om maximaal 10 minuten het ijsbad in te gaan, de ijskoude douche te nemen.

Maar let op voordat je erin gaat!

-> Neem een ijskoud bad nooit alleen!  Je bloeddruk namelijk kan verlagen waardoor je duizelig of licht in je hoofd kan worden.
-> Neem dit ijsbadje 2-3x per week, rond de 4 graden mag dit zijn maar iedere temperatuur die koud aanvoelt heeft al effect.
-> En ga er niet langer dan 10 minuten in, om de stress voor je lichaam niet te groot te maken.
-> Neem het ijsbadje niet net nadat je van de sportschool terugkomt, het is niet aan te raden om direct na de training koude therapie te ondergaan, omdat de ontsteking in de spieren nodig is voor spiergroei en dat wil je niet verstoren als je spieren tenminste wilt laten groeien anders maakt het niet uit.

Wil je meer weten, natuurlijk kan dat!

Stuur je me dan even een mailtje: debby@fitmetdeb Liefs Debby Joannes