Insulineresistentie omkeerbaar

Een goede suikerstofwisseling is heel belangrijk voor je gezondheid. Het hormoon insuline speelt hierin de grote rol. Insuline is een hormoon en als het ware de vervoerder van glucose (= bloedsuiker) uit het bloed naar de lichaamscellen waar ze als brandstof gebruikt wordt of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Insuline opent als het ware het slot van het deurtje naar je cellen. Als we voedsel eten met veel (snelle) koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel snel, het gevolg hiervan is een grote insuline aanmaak. Hierdoor kan helaas je hele systeem verstoord raken… lees snel verder hoe dit op te lossen en voor het insulineresistentie omkeerbaar all in one pakket.

Verschil in voedingspatroon

Het huidige westerse voedingspatroon verschilt enorm van het oervoedingspatroon. Vroeger aten de mensen vis, mager vlees, noten, groenten en fruit. Tegenwoordig is dat totaal verschillend, want 57% van onze voeding komt uit granen, zuivel, suiker, transvetten, toevoegingen, verzadigd vet en alcohol. Ook heeft niet al het vlees, kip, vis en eieren die we eten dezelfde kwaliteit als de oervoeding en bestaat slecht 17% van ons voedsel uit fruit, groenten, noten en peulvruchten. Er is dus een duidelijk verschil tussen het eetpatroon in de huidige maatschappij en het eetpatroon van de oermens. Ongeveer 60% van wat we nu eten, at de oermens niet. Het belangrijkste verschil ligt in de inname van koolhydraten (suikers). De oermens haalde de noodzakelijke koolhydraten uit groente en fruit, terwijl wij de koolhydraten voornamelijk halen uit granen en suikers.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam, zij leveren namelijk brandstof. Tijdens de spijsvertering worden koolhydraten afgebroken tot glucose en glucose is de stof die het lichaam kan omzetten in energie. Er is wel een groot verschil tussen de verschillende soorten koolhydraten. Er zijn snelle koolhydraten; deze worden snel opgenomen en zorgen voor een snelle toename van de bloedsuiker en dus ook van insuline. Voorbeelden hiervan zijn: brood, pasta, tafelsuiker, ze zitten in tussendoortjes en in bewerkte producten. Ook zijn er complexe koolhydraten. Dit noemen we de goede koolhydraten want deze koolhydraten hebben ingewikkelde suikers en vezels die langzaam worden verteerd en dus een langzame stijging geven van bloedsuiker en insuline. Deze langzame koolhydraten zijn te vinden in groenten, bonen, peulvruchten en in sommige fruitsoorten (bessen en appels).

Onze voeding van nu

Er is nog een ander probleem met ons huidige voedingspatroon en dat is dat we vaak denken dat vet slecht is, omdat het veel calorieën bevat. Veel mensen tellen calorieën en kiezen daarbij voor een vetarm dieet wat wel minder calorieën bevat maar ook juist vaak wel zorgt voor het eten van te veel snelle suikers. Het grote nadeel van vetarm eten is dat suiker geen verzadigingsgevoel geeft. Hierdoor kun je stemmingswisselingen krijgen, die als gevolg hebben dat je constant wil blijven eten. Een ander nadeel van het eten van veel snelle koolhydraten is de hoge bloedsuiker- en insulinewaarde, deze worden door de lever afgebroken en worden omgezet in vet. Hierdoor ontstaat een toename van lichaamsvet. Je lichaam heeft koolhydraten zeker nodig, want glucose is de brandstof voor de hersenen en deze hebben dagelijks ca. 140 gram glucose nodig. Koolhydraten zijn tevens een belangrijke energiebron voor spierweefsel en deel van bindweefselstructuren en celmembranen én daarom is glucose ook belangrijk voor de stofwisseling van de rode bloedlichaampjes.

Glucose, de biologische benzine

Glucose is de biologische benzine is voor ons lichaam. Glucose wordt voornamelijk door de afbraak van koolhydraten gemaakt. De ontstane glucose wordt verbrand om cellen van energie te voorzien. Het hormoon insuline wordt geproduceerd, omdat dit als het ware de vervoerder is van glucose uit het bloed naar de cellen en zoals ik eerder schreef, insuline heeft de sleutel van het slot (de receptor) naar de celwand. Deze receptor geeft een signaal af, zodat de glucose kan worden opgenomen in de cel.

Een deel van de glucose zal direct in de cel worden gebruikt voor de productie van energie. Het overschot wordt in de lever omgezet in glycogeen. Wanneer de glycogeendepots vol zijn, wordt glucose omgezet in vetweefsel en een deel als vet in de lever. Wanneer het bloedsuikergehalte weer daalt, komt glucagon in actie. Onder invloed van glucagon wordt in de lever glycogeen weer in glucose omgezet. De vrijgekomen glucose kan dan weer in het bloed worden opgenomen zodat de bloedsuikerspiegel op peil blijft. Samen zorgen insuline en glucagon dus voor de handhaving van de bloedsuikerspiegel op het goede niveau. Bij een normale werking is het zo dat wanneer de glucose op is je cellen beginnen te protesteren. De hormonale knop wordt aangezet in de cellen en je wordt hongerig. Glycogeen wordt met behulp van glucagon omgezet in glucose en dit levert de eerste energie op. Daarna wordt door te eten de glucose weer aangevuld. Mooi systeem he!

Insulinereceptoren

Wanneer er glucose het lichaam binnenkomt, wordt er dus insuline aangemaakt door de alvleesklier. Bij een hoge aanvoer van glucose moet er dus ook veel insuline worden aangemaakt om dit te verwerken. Om dat te kunnen doen, moet de insuline wel eerst gebonden worden aan de insulinereceptor. Als het voedingspatroon te veel snelle koolhydraten bevat, kan dit systeem verstoord raken waardoor er problemen ontstaan.

Hyperglycemie zorgt voor insulineresistentie

In eerste instantie zal er hyperglycemie ontstaan. Dit zijn abnormaal verhoogde bloedglucosewaarden in het lichaam. Dit heeft als gevolg dat het aantal insulinereceptoren zal dalen of dat ze in ieder geval minder gevoelig worden. Je lichaam heeft namelijk een soort beschermingsmechanisme. Wanneer een hormoon gedurende een te lange tijd te veel wordt geproduceerd, zal dit het aantal receptoren doen afnemen of minder gevoelig maken. Dit wordt resistentie genoemd, in dit geval insulineresistentie. Doordat er minder insulinereceptoren zijn, worden de pieken in de bloedsuiker steeds hoger en lager. Wanneer de bloedsuiker te laag is, spreekt men van hypoglycemie. De gevolgen hiervan zijn trillen, transpireren, meteen iets moeten eten, trek in zoetigheid en dorst.

Gevolgen insulineresistentie

Doordat de insulinereceptoren verminderen of minder gevoelig worden, blijft de hoeveelheid insuline in het bloed te hoog. Dan is er dus sprake van hyperinsulinemie. In vetcellen bevinden zich meer insulinereceptoren dan in spiercellen. Wanneer het insulinegehalte te hoog is, blijft er meer vet in de cel. Eén van de belangrijkste taken van insuline is het lichaam in staat stellen om vet op te slaan. Dit heeft een voordeel; het stelde het lichaam in staat om calorieën als vetreserve op te slaan in tijden van overvloed. In tijden van hongersnood kon het lichaam op deze vetreserves teren. Maar tegenwoordig kennen we niet veel schaarste en heeft het weinig nut om vet op te slaan. Toch zijn onze genen zo geprogrammeerd, dat ze dit nog steeds doen. Vet heeft als groot nadeel dat het veel ontstekingsbevorderende stoffen afgeeft met als gevolg dat er meer ontstekingen kunnen ontstaan. Veel van de huidige “welvaartsziektes” zijn ontstekingsziektes.

Gevolgen voor je hormoonbalans

Een hoog insulinegehalte heeft ook grote gevolgen voor je hormoonbalans want insulineresistentie kan een oorzaak zijn van het ontstaan van hormonale problemen. Als we te hoge insulinewaardes hebben dan wordt de aanmaak van luteïniserend hormoon geproduceerd (LH). Dit zorgt vaak voor een vervroegde eisprong, we krijgen teveel testosteron, klachten die je vaak hoort zijn dan: PSOS (insulineresistentie hoort vaak bij PCOS) acne, AGES (bruine vlekken) en overbeharing.
De insulineresistentie zorgt voor verhoogde aanmaak van testosteron en LH, dus voor je hormonen moet je de bloedsuiker goed onder controle hebben.
Met de stijging van je bloedsuikers gaat ook vaak afname van je neurotransmitters gepaard dus insulineresistentie is een hele belangrijke factor om hormonen goed te laten verlopen!

Wat is de oplossing voor insulineresistentie?

Belangrijk is om goed bij te houden wat je eet. Je kunt de insulinespiegel verlagen met behulp van een laag glycemisch dieet. De glycemischewaarde (GI) is het getal dat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van bepaalde voeding. Hoe hoger het getal hoe sneller de glucosestijging. Het gaat bij een laag glycemisch dieet om wat je eet en niet precies om hoeveel je eet. Bij hyperinsulinemie is een vezelrijke maaltijd belangrijk, eventueel aangevuld met vezels vanuit een supplement. Een ander advies is om vóór het ontbijt te sporten of een flinke activiteit te doen want dan is de insulinespiegel op zijn laagst en is het lichaam in staat om vet te verbranden. Je kunt insulineresistentie verminderen door het gebruik van een voedingssupplement met chroom, alfa-liponzuur, magnesium en biotine. Deze stoffen verhogen de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Krachttraining is de trainingsactiviteit die nuttig is bij hyperinsulinemie en niet zozeer de duurloop.

Krachttraining

Stappenplan insulineresistentie omkeerbaar

  1. Probeer je eetmomenten te beperken op een dag
  2. Let op je voeding, bekijk onderstaand de glycemische index
  3. Eet minder calorieën
  4. Gebruik de handige app: The daily Dozen app, echt een aanrader als steun als je bij de Appie staat en niet weet wat voor gezonde voeding in je karretje te gooien.
  5. Neem voldoende slaap
  6. Probeer te ontstressen, doe wat leuks en lees hierover meer in mijn blog over stress
  7. Drink niet teveel alcohol
  8. Beweeg voldoende, het beste hiervoor is krachttraining

Glycemisch dieet, producten met een GI van 50 of lager zijn goede koolhydraten.

GIProduct
10Ui, knoflook, bladgroente, tomaten, aubergines
15Verse abrikozen, walnoten, pinda’s, knolselderij
22Vruchtenjam zonder suiker
22Kers, pruim, grapefruit, spliterwten
30Rauwe wortelen, melk, witte bonen, perzik, appel
35Vijgen, gedroogde abrikozen, mais, peer
40Druiven, verse doperwten
40Verse sinaasappelsap, biologische appelsap
40Volkoren roggebrood, tarwebrood en havermout
45Spaghetti, al dente
50Volkoren pasta, zilvervliesrijst, basmati rijst
50Boekweitmeel, boekweitflensjes
50Bruinbrood verrijkt met extra zemelen
55Witte pasta, zandgebak
60Verse dadels, griesmeel, geraffineerde rijst
60Banaan, meloen, lychees
65Jus d’orange (industrieel), rozijnen, rode biet
65Bruin brood, aardappels in de schil
70Wit stokbrood, ontbijtgranen met suiker, koekjes
70Noedels, ravioli, gekookte aardappelen, witte rijst
75Pompoen, watermeloen
80Tuinbonen (gekookt), chips
85Cornflakes, druivensap, dadels, honing
95Gemodificeerd zetmeel, frites
100Glucose/dextrose/druivensuiker

Insulineresistentie omkeerbaar all-in-one pakket

Dit is een all in one pakket wat jou de oplossing biedt. Samen doorlopen we het hele stappenplan en ik motiveer en help je graag om je doel te bereiken!

Prijs all in one pakket insulineresistentie omkeerbaar

Wat krijg je? Drie maanden lang deskundige begeleiding zowel op het gebeid van beweging als in je leefwijze en je voeding. Je krijgt tevens de voor jou benodigde supplementen en fantastische sportbegeleiding van OrthoMedic (drie maanden). Samen gaan we aan de slag om je doel te bereiken, let’s go for it!

Pakket incl. mijn begeleiding en sport + deskundige begeleiding van OrthoMedic en supplementen, totale duur: 3 maanden€649,00

Is een all-in-one pakket niet echt iets voor je maar wil je wel aan de slag met je gezondheid? Stuur me dan een berichtje.

Contactformulier stuur me je bericht