Je immuunsysteem reageert op elk gevaar

De beste manier om je immuunsysteem te versterken

Je immuunsysteem is je afweersysteem dat je verdedigt tegen allerlei ziekten. Het heeft hiervoor ‘verdedigingslinies’ opgebouwd zoals bijvoorbeeld je bloed, je huid, je darmen en zij communiceren samen om een bedreiging direct te kunnen ‘elimineren’. Het is verbonden met alle andere organen, cellen en weefsels en reageert op alle dreigingen, op alle vormen van gevaar, het gaat altijd aan en het doet altijd mee. Het gevaar kan komen van allerlei factoren: infecties, een virus, een andere persoon of dier, voeding, vervuilde lucht, alles wat je systeem stress geeft en daarop reageert je immuunsysteem en het communiceert ook met je hele lichaam. We raken er ons steeds meer van bewust dat we zeker nu – in deze Covid tijd – ons systeem sterk moeten houden zodat ons immuunsysteem ons goed kan blijven verdedigen. Daarom is het zo belangrijk om er dagelijks bij stil te staan welke manier voor jou de beste is om je lijf sterk te houden zodat jouw verdedigingslinie goed blijft werken!

Zorg dat je sterk blijft voor je afweersysteem, ik help je!

Je afweersysteem gaat voor en is egoïstisch

Als je verdedigingslinie voelt dat er ‘gevaar’ is – bijvoorbeeld als je een virus, ziekte hebt – dan reageert het meteen en dan is het egoïstisch. Het geeft een seintje aan al je organen en zegt: ‘Ik ga voor’! Alle energie wordt dan ook lam gelegd, je hersenen staan uit en je wil alleen nog maar liggen. En als we dan weer gezond zijn dan pas doet het immuunsysteem een stapje opzij voor je hersenen, dan zijn de hersenen egoïstisch en zien zij kans alles op te lossen.

Even terug naar het verleden: de ziekten van vroeger en van de toekomst

Vroeger was het een uitdaging om infectieziektes te bestrijden. Vaak gingen mensen dood als gevolg van bijvoorbeeld een longontsteking en dat zou nog zo zijn als we geen antibiotica hadden uitgevonden. Alle ontwikkelingen op dit gebied hebben geleid tot vooruitgang maar men ging uit van 1 probleem, 1 oorzaak en 1 therapie. En dit is supergoed geweest voor de groep besmettelijke ziektes en acute problemen. Maar wij proberen nu te kijken in een multifactorele context. Het is niet meer: one size fits all maar de gouden standaard is: het 1 vergelijken met het ander. Vaak is het in de beginfase van een ziekte nog niet helder wat iemand mankeert en weet men wellicht dat er sprake is van ontstekingsmechanismen, bijvoorbeeld bij Alzheimer, wat een sluipend proces kan zijn. Deze ontstekingen kunnen veel oorzaken hebben: toxines, zuurstof, teveel cortisol (bij veel stress), vitamines, een hele ‘ riedel’. Het is een optelsom van veel dingen waardoor de hersenen het niet meer echt trekken. Dit is een voorbeeld van een multifactoreel ziektebeeld en zo benaderen wij dat ook in de orthomoleculaire therapie.  Bij acute ziektebeelden werkt een ‘one size fits all’ oplossing prima maar voor een chronisch ziektebeeld werkt het vaak niet goed, dan zijn meerdere factoren de oorzaak waar je mee aan de slag gaat.

Je immuunsysteem heeft veel taken

  1. Het beschermt je tegen infectie door een ziektekiem/ pathogeen.
  2. Het werkt tegen een grote diversiteit aan pathogenen.
  3. Het communiceert met alle systemen in je lichaam.
  4. Het ruimt beschadigd weefsel in je lichaam op en geeft hulp bij herstel.
  5. Het herkent afwijkende cellen en beschermt zo tegen het ontwikkelen van een tumor.
  6. Het is een effectief systeem, gaat recht op z’n doel af.
  7. Het is tolerant tegen het eigen weefsel.
  8. Het zorgt voor een goede energiebalans
  9. Het biedt hulp aan een gevoeligheid voor insuline en het maken van insuline.
  10. Het regelt je stresshormonen
  11. Het heeft invloed op je schildklier

Verandering vereist geduld

Uit veel onderzoeken is gebleken dat leefstijl en voeding een enorme doeltreffende manier is om je immuunsysteem te versterken. je systeem wordt sterker en je wordt er gelukkiger van….maarrr het heeft wel tijd nodig, een beetje geduld moet je er wel voor hebben:).

Verandering biedt resultaat maar je hebt er wel geduld voor nodig

Homeostase, constant op zoek naar de balans

Je lichaam zoekt constant naar balans en heeft een zelfherstellend vermogen. Het is heel maakbaar en je hebt zelf in de hand hoe jij je immuunsysteem een boost geeft. Onze systemen zijn ontworpen om ons afval netjes op te ruimen maar als dat niet lukt krijgen we last van ontstekingen en wordt je ziek. Als je herstelmechanisme het dan echt gaat verliezen van de schade door bijvoorbeeld je voeding, leefwijze, het milieu, gifstoffen dan raakt je lijf de balans kwijt en ga je verouderen of wordt je ziek.

Je kunt je immuunsysteem zelf een handje helpen bij deze flinke klus

Een enorme klus heeft je afweersysteem. Want denk er eens over na: we wemelen letterlijk van (binnen en van buiten) van heel veel micro-organismen en het is ons immuunsysteem dat het maar moet uitzoeken welke schadelijk, welke neutraal of welke goed voor ons zijn. Als je immuunsysteem goed werkt, negeert het de nuttige bacteriën in je lichaam en focust het zich op de slechte. Gelukkig zijn we geboren met een gezonde walging voor ongezonde dingen en stoppen we niet klakkeloos alles in onze mond. En zolang we iedere dag weer met respect met ons lichaam omgaan en het niet vanzelfsprekend vinden dat we gezond zijn wordt je sterker. Iedere dag moeten we onszelf beweging, rust en gezonde voeding nodig dan geef je je eigen verdedigingslinie de kans om er alles aan te doen om je te beschermen en weer te kunnen ‘stuiteren’ van energie en blijheid want dat willen we toch allemaal!

Gun jij je lichaam een sterker afweersysteem en wil je meer informatie hoe dit te doen? Stuur me dan snel even vrijblijvend een berichtje.

Contactformulier stuur me je bericht