Snellere spijsvertering

Waar komt die spetterpoep vandaan? En die vermoeidheid en hooikoortsklachten in de winter?

STOEIEN is het vaak. Met gewicht.. afvallen lukt niet en waarom moet je racen naar de WC als je toch zo je best hebt gedaan iets gezonds te eten – of moet je juist dágen wachten om überhaupt een beetje ontlasting te produceren..? Hoe zorg je nu voor de juiste uitwerpselen, die mooie sigaar en niet die dunne gele brij of spetterpoep, waar ligt dat aan? Al die gassen, waar komen die vandaan? En waar komen die hooikoortsklachten vandaan in de winter? Hoe kom ik aan die dodelijke vermoeidheid? Veel vragen die me dagelijks worden gesteld. Klachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Veel klachten hebben te maken met de spijsvertering. Ieder lichaam is anders en ook ieders spijsvertering en darmflora. Kort gezegd gaat voedsel via je mond, slokdarm, maag, dunne en dikke darm naar je endeldarm en eindigt als poep. Je eten reguleert je vertering, kies je voor voeding die slechter verteerd dan is het niet vreemd dat je spijsvertering trager of slechter werkt en voor klachten zorgt.

Wat valt goed bij JOU?

Gezonde voeding is helaas niet voor iedereen hetzelfde dus blijf – ook na het lezen van een gezond recept – altijd alert op wat bij jou goed valt! Natuurlijk is het lekker om eens uit de ban te springen en los te gaan aan alles wat je lekker vindt. Als je probeert om regelmaat te houden met een orthomoleculair voedingspatroon d.w.z. met groenten, fruit, zaden, noten, vis, vlees dan kun je ook best eens uit de ban springen. Want heel veel gaat of staat bij een goede darmflora.

Voed de ‘good guys’ en delete de ‘bad guys’!

Als je de goede bacteriën in je darmen lekker voedt, een grasmatje creëert en de slechteriken ‘delete’, door (de voor jou) slechte voeding te vermijden dan zorg je er vanzelf voor dat je meer producten beter kunt verdragen, beter verteert en minder allergische – histamine – klachten krijgt. Je zult ook meteen merken dat je minder WC papier nodig hebt, minder ‘vetbollen’ in je ontlasting nodig hebt en die plakpoep verdwijnt.

Spetter en plakpoep
Gebruik je veel WC papier, heb je spetter of plakpoep?

Hoe werkt de spijsvertering?

De vertering in een notendop: In je mond begint het verteren van je voeding, eigenlijk begint dit al op het moment dat je voedsel ruikt. Je kiezen en tanden malen je voeding fijn en door te kauwen komt er speeksel vrij. De enzymen die in je speeksel zitten verteren koolhydraten. Je fijngemalen voedsel gaat dan naar je slokdarm en deze duwt als het ware je voeding naar je maag. In je maag begint de afbraak van de eiwitten en hier ontstaat een enorme spijsbrij en deze vervolgt zijn weg. De vetvertering is in handen van je lever en galblaas. Het vet wordt afgebroken in de lever en hier blijft gal over. Is je galblaas verwijderd dan heeft je lever het dus druk en kun je deze ondersteunen. De galblaas zorgt voor de opslag van gal en dit wordt daarna afgevoerd naar de twaalfvingerige darm. Dan geeft ook de alvleesklier sappen af aan de twaalfvingerige darm waar dit vermengd wordt met de spijsbrij. Dit sap uit de alvleesklier (pancreas) zorgt ervoor dat de moleculen in je voeding kunnen worden afgebroken. De spijsbrij gaat vervolgens door naar je dunne darm. De sap van de alvleesklier en het gal onttrekken de voedingstoffen aan de spijsbrij. In de dunne darm zitten hele kleine haarvaatjes die deze voedingsstoffen op kunnen nemen. Via de dunne darm gaat de spijsbrij vervolgens naar de dikke darm en in de dikke darm zitten darmbacteriën die ervoor zorgen dat de laatst overgebleven koolhydraten verder worden ontbonden. Water en de zouten worden nu nog in dit laatste deel van de spijsvertering in de bloedsomloop opgenomen. De dikke darm trekt samen en dit zorgt ervoor dat de voedselresten uiteindelijk naar de endeldarm ‘vervoerd’ worden en vervolgens afgevoerd worden via de anus als ontlasting.

Leaky gut of wel de lekkende darm

Een lekkende darm, leaky gut, je hoort er veel over. Maar wat is het? De spijsvertering  heeft als  doel  het “verkleinen” van  je voeding  om uiteindelijk als voedingsbouwstenen uit de dunne darm te kunnen worden opgenomen. Alleen voedingsbouwstenen die zo ieniemienie verkleind zijn kunnen worden gebruikt door je cellen, ze worden door de dunne darm doorgelaten naar je bloed. Maar je darmwand kan kleine gaatjes krijgen en dit komt vaak door slecht eten en/ of andere factoren. Lees hiervoor ook mijn blog over stress. Het gevolg hiervan is dat uiteindelijk het darmslijmvlies beschadigd raakt en de darm doorlaatbaar wordt, dit heet ook wel een “lekkende darm”, “Leaky Gut” of “hyperpermeabele darm”.

Verkeerde voeding oorzaak lekkende darm?

De oorzaak van een lekkende darm is vaak de voor jou verkeerde voeding. Voeding die veel suikers, gluten en andere allergenen bevat, tast de darmwand aan. Maar ook medicatie kan de darmflora totaal overhoop gooien en vernietigen. Ook andere stoffen zoals chemicaliën, zoetjes, pesticides maken je darm onrustig. Andere oorzaken zijn stress, een tekort aan vezels of een tekort aan eiwitten, zink, vitamine D, magnesium en gezonde vetten die nodig zijn om de slijmvlieslaag in goede staat te houden.

Spijsverteringsklachten

  1. Opgeblazen gevoel in de buik als je gegeten hebt en een propvol gevoel
  2. Stinkende ontlasting met grote stukken en veel gasvorming
  3. Een explosieve stoelgang
  4. Slijmerige ontlasting
  5. Winderigheid
  6. Bolle uitpuilende buik en buikklachten
  7. Pijn in de buik meestal ter hoogte van de navel
  8. Bepaalde voeding niet goed kunnen verdragen zoals koffie, alcohol, vet, granen

Veel winderigheid, een rotte eierlucht, plakkerige ontlasting?

GASVORMING: Als je veel gasvorming hebt weet je dat dit ligt aan een probleem met de vertering van koolhydraten.
EEN ROTTE EI- GEUR: Een rottende eierlucht betekent dat je eiwitten slecht verteerd.
PLAKKERIGE POEP: heb je last van plakkerige ontlasting, veel toiletpapier nodig? Dan zal je vetvertering slecht zijn en drijft er waarschijnlijk ook vet in de WC pot.
ALVLEESKLIER: Heb je een probleem met je alvleesklier? Dit ontstaat door meerdere oorzaken maar ook door een verkeerd voedingspatroon. Wanneer je onvoldoende maagsap maakt en er onvoldoende enzymen door de alvleesklier worden aangemaakt dan blijft je voeding te lang in de maag waardoor het kan gaan zuurbranden. Soms heb kun je zelfs reflux krijgen en dan duwt je zure maaginhoud terug tegen je slokdarm aan duwt en hiervoor worden vaak maagzuurremmers voorgeschreven omdat anders je slokdarm ontstoken raakt.

Slechter immuunsysteem en moe! Tip: scheid je eten!

Eiwitten en koolhydraten die samen, tegelijk of te snel worden gegeten, kan je veel last bezorgen. Bij sommigen werkt het prima maar bij anderen worden voedseldeeltjes onvoldoende afgebroken en de onverteerde resten komen dan in de darmen terecht. De ‘bad guys’ in je darmen werken erop in en je hebt last van veel gassen. Het gevolg: dat je zure oprispingen en een opgeblazen gevoel krijgt. Gasvorming zorgt ervoor dat de zure maaginhoud geduwd wordt naar je slokdarm en deze kan niet tegen maagzuur hierdoor kan je slokdarmwand ontsteken en dit geeft echt een heel vervelend, pijnlijk en branderig gevoel. De onverteerde resten verstoren ook nog eens je darmflora waardoor je allergieën krijgt, je immuunsysteem het zwaar heeft en je heel moe wordt!

Voed je grasmatje in je darmen en je plakpoep verdwijnt!

Een gezond zuur-base evenwicht

Koolhydraten en eiwitten bevatten ook de grootste hoeveelheid verzurende voedingsstoffen. Dus voor een gezond zuur-base evenwicht (wat heel belangrijk is) als voor je gewicht is het beter om deze twee niet samen te eten. Als je last hebt van verzuring kun je hiervan klachten krijgen en basische voeding is dan een aanrader.

Goede combinaties bij spijsverteringsproblemen

  1. Bij een allerlei verteringsklachten kun je sowieso beter proberen om eiwitten en koolhydraten gescheiden te eten.
  2. Goede combinatietip: vlees/ vis/ vIeesvervangers/ schaaI-schelpdieren + groenten Kaas + groenten
  3. Nog een goede combitip: Koolhydraten + groenten

Meer tips bij spijsverteringsklachten:

  1. Eet lichtere maaltijden en laat die vertering z’n werk doen dus gun `m rust, niet teveel eetmomenten op een dag.
  2. Super als je veel water drinkt, minimaal 1,5 liter per dag, maar niet net na het eten omdat je maag lekker zuur moet blijven om te kunnen verteren. Dus ervoor en tijdens drinken en wacht 1 à 2 uur voor je na je maaltijd drinkt.
  3. Eet 2 uur voor het naar bed gaan niets meer en als je veel rottende eiwitlucht hebt, minder dan je eiwitinname in de avond om beter te slapen.
  4. Zin in fruit, neem dit niet tijdens maar ongeveer 15 minuten na je maaltijd.
  5. Eet geen geraffineerde suikers, matig koffie en alcohol.

Belangrijk voor ons immuunsysteem

Onze darmslijmvliesbarriére is belangrijk voor ons immuunsysteem. Wanneer deze barriére beschadigd raakt door een slechte vertering en/of schadelijke stoffen zoals teveel gluten dan kunnen ontstekingen of zelfs een auto-immuunziekte ontstaan. In de darmen leven miljarden goede bacterien die ons lichaam beschermen tegen infecties. Veel uiteenlopende klachten kunnen ontstaan met laaggradige ontstekingen door een slechte spijsvertering.

Je spijsvertering kun je soms al makkelijk verbeteren door je voeding (combinaties) aan te passen en door bovenstaande tips . Wil je afvallen, fit zijn en je afweersysteem een boost geven? Ik help je graag! Zie onder de prijs voor het all-in-one pakket en tests (bloedtest/ ontlastingtest) en afspraken zijn ook los in te plannen.

Prijs all-in-one pakket spijsvertering = nu voor 127,00!

Pakket 1 maand begeleiding + recepten excl. supplementen132,50

Een maand lang passen we samen je voeding en leefwijze aan m.b.v. mijn begeleiding en recepten, uiteraard op de wijze die bij jou past.

Voor meer info en/ of een afspraak neem hier contact met me op.
Debby Joannes Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut