Vitamine D! In je blootje de zon in?

Het brede werkveld van vitamine D

Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van een vitamine D gebrek. Veel studies tonen aan dat een goede vitamine D balans ervoor kan zorgen dat kan (chronische) ziekten kunnen worden voorkomen. Een slechte vitamine D balans verhoogt dus het risico op verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld het risico op ontstekingen, darmklachten,  botgezondheid, spierklachten, MS, hart en vaatziekten. Hoe komt het dat zoveel mensen een gebrek hebben aan vitamine D? Omdat de belangrijkste bron van vitamine D zonlicht is en daarnaast vette vis maar ook bepaalde medicijnen hebben een negatieve invloed op de vitamine D status. Beiden krijgen de meeste mensen niet genoeg binnen en zonlicht en/ of vette vis is ook niet voor iedereen goed helaas.. dus wat te doen?

Enkele studies

Vitamine D tegen virussen

Vitamine D tegen een virus en infectieziekten

Studies tonen aan dat we vitamine D hard nodig hebben om ons immuunsysteem te versterken een belangrijke tip zeker in de huidige Covid pandemie.
On the epidemiology of influenza Published: 25 February 2008
John J Cannell, Michael Zasloff, Cedric F Garland, Robert Scragg & Edward Giovannucci

Vitamine D remt ontstekingen

Vitamine D kan ontstekingsreacties in ons lichaam afremmen. Onderstaande studie toont aan dat vitamine D de aanmaak van de ontstekings-stimulerende stof TNF-alfa remt en hoe vitamine D dit doet!
Merav Cohen-Lahav, Shraga Shany, David Tobvin, Cidio Chaimovitz, and Amos Douvdevani. Vitamin D decreases NF-kB activity by increasing I-kappa B-alpha levels. Nephrol. Dial. Transplant., Feb 2006; 10.1093/ndt/gfi254

Vitamine D reguleert de insulinewerking

Vitamine D verbetert de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline dus stimuleert een betere bloeduikerspiegel. Kamilia Tai Allan G Need, Michael Horowitz, Ian M Chapman Vitamin D, glucose, insulin, and insulin sensitivity2008 Mar;24(3):279-85.
doi: 10.1016/j.nut.2007.11.006. Epub 2008 Jan 9

Studies tonen aan dat een vitamine D tekort het risico op hart en vaatziekten doet toenemen

Is het een wondervitamine? Want onderzoek toont aan dat vitamine D tevens de gezondheid van het hart kan verbeteren. Het is een ondersteunend en herstellend nutriënt voor je hart en vaatstelsel.
Vitamin D and cardiovascular disease risk 2008 Jan;11(1):7-12. doi: 10.1097/MCO.0b013e3282f2f4dd.
Erin D Michos, Michal L Melamed

Met je blote billen de zon in!

In het voorjaar, zomer en begin van het najaar kun je in een half uurtje behoorlijk wat vitamine D binnenkrijgen van zonlicht. Lichaamsdelen die niet vaak aan de zon blootgesteld worden nemen vitamine D nog het beste op. Dus met je blote kont de zon in is eigenlijk het beste😊. In het najaar of de winter zijn we meer binnen en is de zon ook minder krachtig. Willen we onze vitamine D status toch in balans houden dan is het advies om een goed vitamine D supplement te nemen.   

Hoeveel neem je in van vitamine D?

De voedingsnormen van de Gezondheidsraad (2012) zijn:
4 t/m 10 jaar: 50 mcg per dag
11 t/m 70 jaar: 100 mcg per dag
Zwangere vrouwen: 70 mcg per dag

Boektip

Leuk en interessant om te lezen is het boek: Nieuw licht op vitamine D van dr. Gert Schuitemaker. Gert Schuitemaker gaat hierin onder andere dieper in op de relatie tussen vitamine D en chronische ziekten, de dosering van vitamine D.

Boektip Nieuw licht op vitamine D

Wat is een goed vitamine D supplement?

Vitamine D3 druppels van Vitakruid. Deze Vitamine D3 druppels kun je met het pipetje makkelijk in je mond laten vallen. Zelf neem ik ze in samen met een paranoot omdat vitamine D3 een vet oplosbare vitamine is en de noot zorgt dan voor de betere opneembaarheid. Weet je dat een paranoot boordevol selenium zit en dat je schildklier hier dol op is dus voedt je meteen je schildklier hiermee😉.

Leuk dat je mijn artikel gelezen hebt, wil je meer weten over vitamine D of heb je andere vragen, neem dan even contact met me op.

Liefs, Debby